Kritor är en färgglad och outtömlig källa till kreativitet och skapande för både den lilla och den stora konstnären. Utförandet är närmast oändligt. Kritor av vax eller olja är bara två exempel på kritor som väcker skapandeglädje och bjuder in till underfundiga tekniker. Förslag på det sistnämnda? Att lägga en grund med vaxkritor för att sedan täcka den med oljekritor. Slutligen rispas ett motiv eller mönster fram, en skaparprocess som brukar gå hem hos både stora och små.
Blyerts, kan det vara den mest använda pennan? Oavsett så är blyerts oumbärlig i både vardag och när det är skissningsdags. Kalenderkungens sortiment av stiftpennor från Pentel och Penol och skisspennor från Faber-Castell och Winsor & Newton tillgodoser behoven för båda tillfällen.
Att måla med kritor av olja
Oljekritor, eller pastellkritor som de också kallas, brukar vara ha en hårdare konsistens än vaxkritor. Använder du, eller kanske dina barn, oljekritor? Då har ni väl, utöver radertekniken som vi beskriver tidigare i texten, provat på schablonteknik och färgblandning? Att jobba med dessa kritor är kladdigt men helt fantastiskt. Tänk på att kritor som ska användas av barn ska vara PVC-fria och att fixera det färdiga motivet med fixativ.
Blyerts: en guide i färg och hårdhet
Ska du köpa skisspennor i blyerts men känner dig vilse i koderna för stiftets färg och hårdhet? Lugn, så reder vi ut begreppen innan du botaniserar bland våra pennset. Vi börjar med hårdheten, som anges i en skala från 9B till 9H. B är det mjukaste värdet för blyerts medan H är det hårdaste. Och, ju mjukare blyerts, desto mörkare färg. När det kommer till färg är B mörkast och H ljusast. Den allra vanligaste pennan har värdet HB, som är ett medelvärde. Lagom är alltså bäst, i varje fall när det kommer till blyerts.